Lespakket Ridders van Gelre en ons Verloren Hertogdom

Op deze pagina vindt u het lespakket voor bij het stripboek Ridders van Gelre en ons Verloren Hertogdom, dat is ontwikkeld in samenwerking met de Ridders van Gelre van Omroep Gelderland.

Het stripboek en het lespakket hebben als doel kinderen van ca. 10 jaar en ouder in de provincie Gelderland bewust te maken van de geschiedenis van het hertogdom Gelre, dat bestond van 1339 tot 1581. Dit roemrijke hertogdom strekte zich uit van Zwolle in het noorden tot Wassenberg in het zuiden en van Zaltbommel in het westen tot Borculo in het oosten van het huidige Gelderland.

Vooral in de middeleeuwen was het hertogdom één van de belangrijkste en machtigste gebieden in het Heilige Roomse Rijk. Toch is deze belangrijke periode uit de geschiedenis relatief onbekend, zelfs bij inwoners van het voormalige hertogdom; het huidige Gelderland en het Duitse Niederrhein.

Het geschiedonderwijs in Nederland en Duitsland wordt bovendien vanuit nationaal perspectief verteld. Voor kinderen in Gelderland en de Niederrhein betekent dit dat het verleden zich ver van de eigen woonomgeving afspeelt. Zij zijn zich niet bewust van de mooie gedeelde geschiedenis van het gebied: het voormalige hertogdom Gelre. We willen hierin verandering brengen met het stripboek en het lespakket!

Het lespakket bestaat uit vijf films die voorafgaand aan een les bekeken kunnen worden, waarna leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen met de opdrachten in het werkboek. In de docentenhandleiding vindt u alle informatie om met uw leerlingen aan de slag te gaan. We hopen dat u samen met andere docenten in Gelderland veelvuldig gebruik zult maken van het lespakket, opdat straks alle kinderen in Gelderland weten hoe Gelre is ontstaan en wat de draak daarmee te maken heeft. Voor Gelre!

Downloads
Docentenhandleiding

Playlist met de educatieve filmpjes
Werkboek voor de leerlingen
Stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom (digitale versie)