Nederlandse en Duitse kinderen ontdekken hun gemeenschappelijke Gelderse geschiedenis

Een spannend spel over de geschiedenis van het hertogdom Gelre
altekst

Woensdag 13 juni 2018 testten 48 leerlingen van Grundschule Marienwasser uit Weeze (DUI) en basisschool Breedeweg uit Groesbeek (NL) samen een spannend geschiedenisspel bij klooster Graefenthal in Goch (DUI). Het spel maakt de kinderen spelenderwijs bewust van hun gemeenschappelijke Gelderse geschiedenis. De voorloper van huidige provincie Gelderland, het hertogdom Gelre, strekte zich namelijk uit tot ver in Duitsland.

 

De Nederlandse en Duitse kinderen gingen in groepjes aan de slag met allerlei soorten opdrachten: ze proefden, onderzochten, analyseerden en gebruikten hun verbeelding. Tijdens het spel konden de groepjes Gelderse munten verdienen. Maar zij moesten ook ruilen en belasting betalen. Welk team werkte snel, efficiënt en goed samen? Dat team won de Gelderse prijs! Bekijk hier het fotoverslag.

 

“We willen graag nog eens meedoen!”

De lerares van der Marienwasser Schule uit Weeze (DUI) vertelt: “Der Tag wurde mit viel Liebe zum Detail organisiert. Die Kinder waren rundum beschäftigt und konnten das Ende der Pausen kaum erwarten. Auch die Atmosphäre vom Kloster Und der Umgebung passten perfekt. Wir werden uns gerne wieder an diesem Austausch beteiligen.”

 

Nederlands-Duitse samenwerking

Het spel over het hertogdom Gelre is onderdeel van het project Grenzeloos Gelre, een samenwerkingsverband tussen erfgoedinstellingen in Gelderland en de Niederrhein. Het project wil de bekendheid van het hertogdom Gelre vergroten en daarmee de hedendaagse grens tussen Gelderland en Duitsland beslechten.

 

Vier grensoverschrijdende spellen

Het educatieve spel dat vandaag in Goch werd gespeeld, moet daaraan bijdragen. Vanaf september wordt het spel op nog drie andere locaties gespeeld die historisch gezien van groot belang zijn voor het hertogdom Gelre. Duitse en Nederlandse kinderen zullen zich verzamelen in Geldern, Zutphen en Kasteel Rosendael om het spel te spelen.

 

Gelderse stripverhaal

In aanvulling op het spel brengt Grenzeloos Gelre in december van dit jaar een tweetalig stripboek uit over de geschiedenis van het hertogdom. Alle basisscholen in Gelderland en het Duitse Niederrhein gebied ontvangen een gratis exemplaar met bijbehorend lesmateriaal. Zo komt de gemeenschappelijke Gelderse geschiedenis ook tot leven in de Nederlandse en Duitse klaslokalen.

altekst