Grenzeloos Gelre

Het geschiedonderwijs in Nederland en Duitsland wordt vanuit nationaal perspectief verteld. Voor kinderen en inwoners in Gelderland en Niederrhein betekent dit dat het verleden zich ver van het eigen leefgebied afspeelt. Zij zijn zich niet bewust van de mooie gedeelde geschiedenis van het gebied: het voormalige hertogdom Gelre. Het project gaat daar verandering in brengen.

Doelen

  • Bewustzijn en een gevoel van trots creëren onder inwoners van het voormalige hertogdom Gelre (hedendaags Gelderland en Niederrhein) over de gedeelde grensoverschrijdende geschiedenis van Gelre om daarmee de grenzen te beslechten.
  • Het activeren en verbinden van kinderen van ca. 10 jaar uit Gelderland en Niederrhein.

Activiteiten

  • Samen met de projectpartners en scholen aan beide zijden van de grens innovatief lesmateriaal ontwikkelen rondom de gedeelde Gelderse geschiedenis.
  • Samen met de projectpartners aan beide zijden van de grens duurzame grensoverschrijdende publieksactiviteiten ontwikkelen rondom het thema Hertogdom Gelre.
  • Samen met de projectpartners en doelgroep aan beide zijden van de grens een stripboek over de Gelderse geschiedenis ontwikkelen.

Doelgroep

Inwoners van Gelderland en Niederrhein, specifiek kinderen van ca. 10 jaar van basisscholen en Grundschulen.

Partners

Historischer Verein für Geldern und Umgegend E.V.Kloster GraefenthalGeldersch Lanschap en KasteelenHistorische Vereniging ZutphenErfgoed GelderlandOmroep Gelderland