Eeuwige roem in tijden van verandering

Het leven van Jan Hendrik van Kinsbergen (1735 – 1819) wordt zichtbaar gemaakt door middel van een beeldverhaal in dertig tekeningen, zodat zijn geschiedenis – in de context van zijn tijd – toegankelijk wordt voor een breed publiek.

Het is goed te beseffen dat Van Kinsbergen leefde in een periode waarin de Nederlandse marine en economie niet veel meer voorstelde. In de vaderlandse geschiedenis komt deze tijd weinig aan bod. Er zijn bijvoorbeeld maar enkele schoolplaten die gaan over de tijd waarin de admiraal leefde. Hijzelf was internationaal georiënteerd en onderhield een goed contact met Catharina de Grote. Hij had zijn tijdgenoten Bach, Mozart en Beethoven de hand kunnen schudden en de Franse revolutie voltrok zich zowat onder zijn ogen. Van Kinsbergen maakte de verandering mee van republiek naar het Koninkrijk en hij speelde daarin een rol.

De twee eeuwen tussen zijn dood en de tijd waarin wij nu leven, zijn twee eeuwen waarin Nederland een natiestaat werd en waarin een nationale identiteit werd gecreëerd. Een laatste stuiptrekking misschien, is dat leerlingen het Wilhelmus moeten kennen. (Van Kinsbergen schreef overigens een prijsvraag uit voor het eerste volkslied). Nederland is in transitie. Mensen voelen zich verbonden met de regio of zijn wereldburger/Europeaan. Verbondenheid met het land is steeds minder vanzelfsprekend.

Partners en rolverdeling

Stichting Cultuur en Erfgoedlab: opdrachtgever.
De stichting ondersteunt cultuur- en erfgoedorganisaties en kunstenaars bij het uitwerken, coördineren en realiseren van hun ideeën.

Karel Kindermans: tekenaar, illustrator & ontwerper.
Onder het motto ‘ver-halen, dichtbij brengen’ heeft Karel zich gespecialiseerd in het verbeelden van historische verhalen voor een breed publiek. (www.kindermans.nl)

Frederieke Jeletich-Visser: projectleider.
Als kunsthistorica en cultuurmanager vertaalt Frederieke conceptuele ideeën in realistische plannen en aansprekende producten voor een breed publiek. Bij de verwezenlijking daarvan trekt zij vaak de kar. (www.cultuurproject.nl)

Han van der Horst: redacteur.
Han is historicus en werkte eerder o.a. bij de Nuffic en bij het VPRO-radioprogramma OVT, dat in teken staat van geschiedenis. Hij heeft diverse historische publicaties op zijn naam staan.

Ronald Prud’homme van Reine: redacteur.
Ronald is eveneens historicus. Hij schrijft vooral over de 17e-eeuwse geschiedenis van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1990 promoveerde hij op een biografie van Jan Hendrik van Kinsbergen.

Previous
Next